GÃ¥ til innhold

Hovedforfattersamtale – Nils-Aslak Valkeapää


Hovedforfattersamtale – Nils-Aslak Valkeapää: “Verkeleg høgt utvikla statar gjennomfører folkemord utan blod”  Mikael Niemi, Joar Nango og Mary Ailonieida Sombán Mari i samtale med Carl Åkerlund om den samiske multikunstneren Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää) som motrøst og veiviser.

torsdag 11. november kl. 18:00–19:15 , Storgata Camping (Se kart)

De neste årene vil Ordkalotten i tillegg til å presentere nålevende forfattere også bruke festivalen til å hylle en avdød forfatterstorhet hvert år. Hovedforfatter under Ordkalotten er den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää (1943-2001), blant samer kjent som Áillohaš. Innad i samisk kunstliv er Áillohaš en gigant, en størrelse man stadig strekker seg etter innen både litteratur, musikk og billedkunst. Men kunsten hans strakte seg også utover. I løpet av nærmere 40 virksomme år som kunstner skapte han et enormt mangfoldig, nyskapende og internasjonalt anerkjent kunstnerskap. Men også dristig. Det løper en tråd gjennom hele Áillohaš’ kunstnerskap, en kontinuerlig kritikk av de koloniale konsumersamfunnenes manglende forståelse av økologisk verdi; han selv mente at menneskene hadde glemt hva det betyr å være natur. I løpet av festivalen vil det bli samtaler og opplesninger med fokus på Áillohaš selv, og i tillegg vil det være ting som peker videre, på linjene etter Áillohaš. 2021 er et år for å minnes og markere Nils-Aslak Valkeapää. I år er det 30 år siden han som eneste samiske forfatter til dags dato mottok Nordisk Råds litteraturpris, og det er 20 år siden han døde i november 2001, på reise hjemover til Lásságámmi i Skibotn fra en poesifestival i Japan.

Samtalen vil innledes av Sigbjørn Skåden fra Ordkalottens kunstnerutvalg og ledes av Carl Åkerlund som er svensk dramatiker, kulturskribent og redaktør for det tradisjonsrike svenske litteraturtidsskriftet Provins, som tidligere i år viet et helt nummer til Nils Aslak Valkeapää.

Foto: Sámemusea Siida/Lily Gallois Čoakkáldat

Medvirkende:

Dette skjer før og etter