GÃ¥ til innhold

Niillas Holmberg og M. Seppola Simonsen: Om å skrive økokritisk med et samisk og kvensk minoritetsperspektiv


Forfatterne møtes med diktsamlingene «Juolgevuođđu», et økokritisk lyrisk manifest skrevet fra en samisk posisjon, og "Hjerteskog", som bærer undertittelen «kvenske dikt».

lørdag 12. november kl. 19:30–20:30 , Storgata Camping (Se kart)

På Ordkalotten er Niillas Holmberg aktuell med si siste diktsamling «Juolgevuođđu». Boka kan betegnes som et økokritisk lyrisk manifest skrevet fra en samisk posisjon og ble i 2019 nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra det samiske språkområdet. Boka er utgitt i norsk gjendiktning med tittelen «Såle». Holmberg er i tillegg til forfatterskapet en profilert musiker og har også virket som skuespiller.

M. Seppola Simonsen gjester Ordkalotten med diktsamlinga, «Hjerteskog» som bærer undertittelen «kvenske dikt». Gjennom boka går Seppola Simonsen inn i den kvenske familiebakgrunnen sin ved å legge det kvenske språket over naturen og landskapet forfatteren kjenner. Ved å bruke kvenske ord og uttrykk som strøs utover i diktene tar landskapet en annerledes form, det forstås dobbelt og fordyper innsikten. På ferden innover i det kvenske blir dikterjegets identitetssøken på denne måten også et økokritisk postulat, hvor kjærligheta til naturen og landskapet befestes i slektsrøttene som gror nedover i det. «Hjerteskog/Syđänmettä» har med rette blitt betegnet av kritikere som ei begivenhet for både den kvenske og norske litteraturen.

Disse to poetene møtes i samtale med Øystein A. Vangsnes.

Dette skjer før og etter