GÃ¥ til innhold

Tor Eystein Øverås


Tor Eystein Øverås er oppvokst i Bodø og var nær venn av Sissel Solbjørg Bjugn, som testamenterte hele sitt arkiv til ham.

I 2019 gav han ut portrettboka Skrive, teikne, røre og slåst!: av og om Sissel Solbjørg Bjugn, med utgangspunkt i samtaler, intervjuer og brev Bjugn har etterlatt seg.

Øverås er en selvskreven gjest på årets festival. Det finnes ingen som har gitt et viktigere bidrag til å belyse Bjugns særegne forfatterskap.

Øverås har selv markert seg med et forfatterskap som går sine egne veier. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1993 med romanen Tittelløs, etterfulgt av Fortelleren (1996) og Til: en litterær reise (2005) som orienterer seg i et nordlig landskap.

Seinere har forfatterskapet tatt en vending mot essayistikk og kritikk. Øverås har utgitt essaysamlingene  Livet! Litteraturen! (2009), I dette landskap (2012) og Hva er et essay? (2014). Han har vært redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet, som han fortsatt skriver for. Han har også skrevet for Klassekampen og Morgenbladet, og i 2009 ble han kåret til Årets kritiker. Han siste utgivelse er Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen (2022).

 

Foto: Julie Pike