GÃ¥ til innhold

Årets Ordkalotten vil i år arrangere to store konkurranser: NovelleCup 2021 - og landsdelsfinale i poesislam, som gjennomføres på direkten fredag 12. november på Storgata Camping.

Det er klart for NovelleCup 2021! Ordkalotten litteraturfestival, avisa ITromsø og Sparebank 1 Nord-Norge/Samfunnsløftet skal i samarbeid arrangere NovelleCup – Norges største novellekonkurranse, for tredje året på rad!

Ordkalotten Internasjonale litteraturfestival skal avvikles i år fom 11 – 13 november, festivaltema er i år Kritikk. Store deler av det litterære feltet opererer jo nettopp her: I ladede, kritiske situasjoner, i kritisk tenkning. Kritiske erkjennelser, systemkritikk, utforskning av politiske vilkår, menneskelige forhold, kritikk er en sentral litterær motor. Årets NovelleCup ønsker at temaet kritikk skal være førende for årets konkurranse. Novellene skal ikke nødvendigvis hete Kritikk, men på en eller annen måte relatere seg til Ordkalottens festivaltema.

Vi inviterer alle skrivelystne til å delta på NovelleCup – Norges største novellekonkurranse. Vinneren får et litteraturstipend på 40 000 kroner. Den som blir en god nummer to, vil få 10 000 kroner.

Så hva er en novelle da? En novelle er kortere enn en roman. Den kan være alt fra et avsnitt til rundt 40 boksider. Ernest Hemingway hadde som kjent et veddemål på å skrive ei på seks ord. Resultatet ble sånn: «For sale: baby shoes, never worn.» Novellen foregår som oftest innenfor et kort tidsrom, på begrenset plass og med få hovedpersoner/bipersoner. Den starter ofte «In medias res» som på latinsk betyr «midt i tingene», uten innledning.

En jury bestående av representanter fra Ordkalotten, iTromsø og Tromsø Bibliotek vil plukke ut åtte noveller som vil bli publisert i iTromsø gjennom høsten. Gjennom leseravstemning vil novellene bli stemt frem fra åtte, til fire, og til slutt to finalister. Vinneren blir kåret og feiret under årets Ordkalotten fredag 12 november.

Slik deltar du: Send inn din novelle, med tema , samt informasjon om din nordnorske tilknytning, til novellecup@ordkalotten.no innen 1. september 2021. De som går videre vil bli kontaktet.
Kriterier: Du må ha markant nordnorsk tilhørighet, novellen skal ikke ha vært publisert tidligere, den kan ha maks 3000 ord, du kan kun sende inn ett bidrag og novellen skal være skrevet på norsk bokmål eller nynorsk.
Litteraturstipendet på 40.000 kroner til vinneren, og en andrepremie på 10 000 kroner, gis av Sparebank 1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet.

Lykke til!

Vet man allerede nå at man vil delta på Poesislam 2021, send mail til ordkalotten@festival.no eller ta kontakt på Facebook eller Instagram. Poesislam er en kjempearena for å teste tekstene sine – og som publikum får du muligheten til å påvirke hvem som skal gå av med årets seier i landsdelsfinalen og som videre får dekt reise til Bergen for å delta i NM-finalen under LitFestBergen feb. -22.

NovelleCup 2019 – over all forventning!

Mer informasjon