GÃ¥ til innhold

Adania Shibli


Palestinske Adania Shibli besøker Ordkalotten med romanen “En liten detalj” - som med et knapt og jordbundet språk tegner et innsiktsfullt bilde over den eskalerende dehumaniseringa som nærer konflikten vi kjenner i dag.

Shibli er de seneste 25 årene forfatter av en rekke romaner, essaysamlinger og skuespill, men det er med romanen “En liten detalj” fra 2017 hun for alvor har blitt kjent for et europeisk publikum. Romanen tar utgangspunkt i en sann episode fra Negev-ørkenen i 1949 hvor en beduinbosetning blir utslettet og ei tenåringsjente voldtatt og drept av israelske sikkerhetsstyrker. Romanen går til kjerna av palestina-israelkonflikten og drar linjer fra opprettelsen av staten Israel inn i dagens uholdbare situasjon. Med et knapt og jordbundet språk tegner Shibli et enormt innsiktsfullt og virkningsfullt bilde over den eskalerende dehumaniseringa som nærer konflikten vi kjenner i dag.

Det er beskrivende for sprengstoffet i romanen at det tyske litteraturselskapet LitProm i oktober 2023 valgte å fjerne den planlagte overrekkelsen av Liberaturpreis til Adania Shibli fra programmet under bokmessa i Frankfurt på grunn av Hamas’ angrep på Israel og den påfølgende bakkeinvasjonen i Gaza.

Adania Shibli går på Ordkalottens scene fredag 8 november, i samtale ledet av Ingri Løkholm Ramberg.

Foto: Hartwig-Klappert