GÃ¥ til innhold

Møte med en veiviser


Nordnorsk forfatterlag under Ordkalotten

lørdag 11. november kl. 12:00–12:30 , Tromsø bibliotek (Se kart)

Linda Trast Lillevik forteller om boka «Nils på Njukcagáisá», barnebok basert på samtaler hun hadde med skuespilleren Nils Utsi før han døde. Boka gir et innblikk i samisk livsanskuelse, og overføring av kunnskap fra voksne til barn.

Linda Trast Lillevik hadde flere samtaler med Nils Utsi før han gikk bort, og forteller hva som ledet fram til boka «Nils på Njukčagáisá»/«Niillas Njukčagáissás».

Linda Trast Lillevik er en norsksamisk barnebokforfatter og er opprinnelig fra Alta. Hun er utdannet bibliotekar, og har mange år bak seg i yrket. Hun debuterte som forfatter i 1994, og skriver noveller, dikt, kortprosa, revytekster og barnelitteratur. Hun har vunnet NM i revy for beste tekst, og hatt noveller på trykk i litteraturtidsskrifter og i Nordnorsk forfatterlags jubileumsantologi «Noe som er inni noe». De fleste av Lilleviks 15 utgivelser har barn som målgruppe. Her kan nevnes de tre bøkene om Kristine; «Klart jeg kan!», «Klart vi tør» og «Skoleklart!», oversatt og utgitt i Japan, samt den kritikerroste biografien om kunstneren Kaare Espolin Johnson. Lillevik finner gammel folketro svært interessant, og har satt seg inn i emnet, noe som gjenspeiles i boka «Amina og Abel i dragekamp».

Forfatteren har de siste årene orientert seg mer i retning samisk kulturformidling, og i 2021 kom utgivelsen «Nils på Njukčagáisá», som ble til etter hennes samtaler med skuespiller Nils Utsi i månedene før han gikk bort.

I dag er hun bosatt i Kabelvåg og til neste år ventes en barnebok med samisk tematikk fra Lofoten, der også joik er en del av prosjektet.

Gratis inngang.

Dette skjer før og etter