GÃ¥ til innhold

Triumf att finnas till


Diktkonsert med tekster av Edith Södergran og musikk fra modernismen Med Ida Løken Valkeapää og Eline Sundal.
GRATIS INNGANG!

lørdag 11. november kl. 15:00–16:00 , Storgata Camping (Se kart)

I 2023 er det 100 år siden den finske poeten Edith Södergran gikk bort.

Edith Irene Södergran ble født av finlandssvenske foreldre i 1892 i St Petersburg. Hun bodde vekselvis i den russiske hovedstaden og i den finske grensebyen Raivola der familien hadde et sommerhus som hun og moren etterhvert flyttet til. Hun debuterte 24 år gammel og produksjonen omfatter fem diktsamlinger, en aforismebok, to dikthefter og en brevsamling. I tillegg til svensk skrev hun på tysk, fransk og russisk, og er oversatt til et trettitalls språk.

Södergran betegnes som en av Nordens største modernister innen poesi, og banebrytende i internasjonal sammenheng. I sin samtid var hun omdiskutert og avantgarde. Hennes liv fortsetter å fengsle nye generasjoner og hennes dikt når stadig nye lesere med sitt direkte og intense språk. Mickaela Persson vant debutantprisen Katapultpriset i Sverige i 2023, og nevner Edith Södergran som sin viktigste inspirasjon. I Norge var Halldis Moren Vesaas tidlig opptatt av Södergran, og med på å gjøre hennes tekster kjent.

Modernisme innen kunstmusikken knyttes til perioden 1890 til 1960. Tiden var preget av et grunnleggende ønske om å skape musikk for det moderne mennesket i det moderne samfunnet, med hovedvekt på det nyskapende. I stammen av Södergrans lyrikk ligger en positiv tro på fremtiden og det nye, en høy grad av selvbevissthet og stor kjærlighet til naturen og skjønnheten.

Ida Løken Valkeapää– skuespiller.
Ida Løken Valkeapääer utdannet skuespiller fra HB Studio i New York, og Teaterhögskolan i Helsingfors, Svenska Institutionen för Skådespelarkonst (97-01). Hun har siden arbeidet som frilans skuespiller i Finland, Sverige og Norge, med base i Tromsø siden 2015. I 2021 mottok hun Norsk Skuespillerforbunds Frilanspris.

Eline Sundal – musiker.
Eline Sundal er utdannet ved Guildhall school of Music and Drama i London (1997-04) og Griegakademiet i Bergen. Som cellist, komponist og utøvende scenekunstner arbeider hun med å utfordre de tradisjonelle skillelinjene mellom musikalske sjangre og formidlingsformer. Eline bor i Fjaler kommune i Sunnfjord.

Ida og Eline har samarbeidet i flere forestillinger:  «Hvi skal da min mund stille staa?» om Norges første kvinnelige forfatter Dorothe Engelbrechtsdatter og «Shakespeares Sonetter». «Triumf att finnas till» ble fremført første gang på Det Norske Teatret i 2012, og har nypremière under Ordkalotten 2023.

Foto: Helena Södergran/Svenska Litteratursällskapet i Finlands
arkiv.

Dette skjer før og etter